Julkaistu 14.05.2024

Meloja2 -taitotestissä puljattiin kylmässä vedessä

taitotesti

Melapirtillä järjestettiin maanantai-iltana Meloja2-taitotesti, johon osallistui yhdeksän seuran aktiivimelojaa. Testissä osallistujilta mitattiin melontaohjaajakurssin edellyttämää melontaosaamista.  Meloja2 -taitotesti mittaa perusmelontataitoja, pelastautumista sekä suunnistamista ja navigointia vesillä.

Ilta alkoi testin vetäjien Jarkko Heikkosen ja Carita Tanskasen tiiviillä testin esittelyllä. Jännitystä oli selvästi ilmassa, mitä ei ainakaan kylmä järvivesi lieventänyt. Muutamia yksityiskohtia selvennettiin vielä tarkemmin mm. käsieskimon suorittamiseen ja pelastautumisharjoituksiin liittyen ennen kuin siirryttiin suorittamaan ensimmäisiä tehtäviä.

Ensimmäiseksi mitattiin suunnanottamista kartalta ja navigointia vesillä. Karttamerkit tunnistetiin ja suunnat löytyivät helposti. Oli aika siirtyä kanootteihin. Yhteiskuvaa varten rakennettiin Melapirtin laiturin eteen kanooteista lautta, jossa annettiin viimeiset turvallisuusohjeet testiin liittyen.

Taitotestin melontatekniikoihin liittyvä osa suoritettiin Melapirtin edustalla ja Kaihunlahden puolella. Testattavat näyttivät osaamistaan muun muassa tehokkaassa eteen- ja taaksepäin melonnassa, kaarivedoissa, kanootin kallistamisessa, kääntämisessä, erilaisissa tuennoissa ja sivuttaissiirtymissä.

- Osallistujien eteenpäin melontatekniikka oli erinomaisella tasolla, kehui testin vetäjä Jarkko Heikkonen osallistujien osaamista. - Huomaa, että on ratamelontaseura kyseessä, jatkoi Heikkonen.  

Osallistujat saivat aimo annoksen toimisesta kylmässä vedessä. Melapirtin rannassa suorituissa pelastautumistehtävissä melojat tekivät keulaeskimon melojaparin kanootin keulaan tarrautuen, pelastuivat yksin omaan kanoottiin vedestä, auttoivat kaveria pelastautumaan ja lopuksi vielä kaatoivat kanootin ja uivat sen kanssa rantaan. Sauna oli onneksi lämmin, eikä sinne tarvinnut ketään erikseen houkutella.

Illan päätteksi pidettiin vielä loppupalaute, jossa testin vastaanottajat Heikkonen ja Tanskanen kehuivat osallistujia yhteen ääneen sinnikkäästä asenteesta ja kehittymisestä kurssin aikana. Osallistujien fiiliksissä oli aistittavissa helpottuneisuus ja onnistumisen elämykset testin jälkeen. Palaute oli positiivista, ja siinä korostuivat onnistuminen ja pelon voittaminen.

- Voittaja fiilis, eikä tullut paniikkia. Tuli nälkä harjoitella lisää omalla ajalla, tuumi Anna Haapalainen. - Mukava ja yllätyksellinen, jatkoi Jussi Haapalainen. - Yksinään pelastautuminen on hankalampaa, kommentoi Sami Neuvonen.  Lassi Pöyryn mielestä vesillä puljaaminen oli mukavaa.

Kaikki testiin osallistuneet yhdeksän seuran jäsentä läpäisivät taitonäytön, ja ovat valmiit perjantaina jatkuvalle melontaohjaajakurssille. Meloja2 -taitotesti onnistui erinomaisesti.
- Testissä oli kannustava ilmapiiri ja palaute oli positiivista, totesi Tommi Närhi tyytyväisenä.  

Seuran kokeneet melontaohjaajat Kati Kauhanen ja Heikki Turunen olivat esimerkillisesti vesillä mukana seuraamassa ja rannalla auttamassa ja kannustamassa melontaohjaajaksi kouluttautuvia. - Se tänään viimeistään opittiin, että kaikki kellumattomat kanootit tulee joko laittaa kokonaan sivuun tai hankkia niihin riittävät kellukkeet, ennen kuin niitä päästetään vesille, totesi seuran retkien vetäjä ja koululaismelonnoista vastaava Heikki Turunen illan päätteeksi.

Melontaohjaakurssi pidetään Melapirtillä 17.-18.5.2024. Vetäjänä Kai Lindqvist Suomen melonta- ja soutuliitosta.